WAARHEEN?

 DE RAAD VAN BESTUUR VAN ASFORCOL VZW NODIGT U UIT OP HAAR JAARLIJKSE NIEUWJAARSRECEPTIE MET GASTSPREKERS OP DINSDAG 23 JANUARI 2018

 Verwelkoming vanaf 18.00 u

Locatie: WZC DENDERRUST – A. De Cockstraat 12A – Herdersem

PROGRAMMA:

Presentaties door eminente gastsprekers rond 2 hot items om 18.30 u

De rol van suiker in de gezondheid van de mens         door Prof. Dr. Ir. John Van Camp

De koolhydraten in onze voeding vormen een zeer diverse groep aan nutriënten met een brede impact op onze gezondheid. Daar waar de huidige voedingsaanbevelingen vragen tot matiging van consumptie van laagmoleculaire suikers, moet de inname van voedingsvezel juist worden gestimuleerd omwille van gunstige effecten van deze fractie op onze gezondheid. De toegenomen druk om inname van laagmoleculaire suikers te verlagen heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven voor suiker in de voeding. Gezien de unieke sensorische en technologische eigenschappen van suiker in voeding, is specifiek onderzoek nodig om suiker met succes in onze voeding te vervangen. In deze voordracht wordt stilgestaan bij de rol van suiker in onze voeding. Er wordt aandacht besteed aan de gezondheidseffecten van laagmoleculaire suikers, de impact van suiker op de smaak en technologische eigenschappen van producten alsook de recente inspanningen binnen onderzoek en ontwikkeling om deze suikers te vervangen door natuurlijke suikers met gunstige effecten op de gezondheid.

Acrylamide in onze voeding: is het een probleem en waarom?  door Prof. Emeritus André Huyghebaert

 Acrylamide is een schadelijke verbinding waarvan het bestaan in voeding werd ontdekt in Zweden in 2002. De ontdekking is een opmerkelijk verhaal omdat die plaats vond naar aanleiding van wegenwerken in een tunnel. De schadelijkheid van de verbinding was bekend en er was grote belangstelling voor deze vaststelling.

Acrylamide wordt aanzien als een  kankerverwekkende stof. De aanwezigheid in voeding moet zoveel mogelijk beperkt worden. Deze stof wordt gevormd gedurende de verhitting van plantaardige producten zoals bij bakken, frituren en roosten bij een temperatuur boven 120 °C. Meerdere instanties houden toezicht op de aanwezigheid van deze verbinding. Het FAVV dat de levensmiddelen in ons land controleert heeft berekend dat de blootstelling van de bevolking te hoog is.

De Europese instanties hebben na lang onderhandelen een programma uitgewerkt dat tot doel heeft de aanwezigheid verder te beperken: het zogenoemde mitigatieprogramma. De betrokken producten zijn frieten, chips, koffie, peperkoek, ontbijtgranen, brood, biscuits en bakwaren Bepaalde sectoren, maar niet alle, hebben reeds inspanningen geleverd om het gehalte te verminderen

In de uiteenzetting zal een stand van zaken gegeven worden alsook een aantal aanbevelingen besproken, uitgaande van de Europese Commissie.

Vervolgens receptie en gelegenheid tot netwerking

Gratis inkom!

Dit mag je toch niet missen!

Graag bevestiging aanwezigheid tegen uiterlijk 19 januari 2018

via mail aan martine.lammens@asforcol.be

 Aarzel niet om deze uitnodiging ook aan al uw contacten door te sturen aub

Asforcol dankt u en tot 23 januari!